Projekt:The brotherFood table
Realizacja w grupie "Gdańskie Lwy" w roku szkolnym 2021/22
Nauczyciele odpowiedzialni za projekt: Katarzyna Góral. Iwona Bollmann, Anna Śliwka
Jedzenie to szczególny dar: jedzenie to braterstwo (lub BrotherFood!)
Jedzenie, pomimo różnic w jadłospisach i tradycjach, jednoczy ludzi w miłości do swoich rodzin, swoich krajów i regionów: wszędzie ma tę samą intensywność i pokazuje, że braterstwo jest możliwe. Pożywienie wywodzi się z tej samej ziemi, z której pochodzi. W ten sposób jedzenie staje się „głębokim włączaniem się w terytorium”; jedzenie to więzi emocjonalne, uczucia, niwelowanie różnic. Partnerzy projektu zamierzają wyobrazić sobie przebywanie razem przy tym samym stole w restauracji europejskiej, wspólne jedzenie i wymianę nie tylko własnych potraw, ale także różnych przemówień, uczuć, doświadczeń, jak to zwykle bywa na biesiadnych bankietach.
Chcielibyśmy odkryć różnice, ale także podobieństwa między naszymi kulturami, znaczenie jedzenia dla wszystkich bez nierówności, wartość prawidłowego odżywiania i wiele więcej, dając przestrzeń do wszystkiego, co pochodzi ze zwykłych przyjemnych „rozmów przy stole”.
Projekt międzynarodowy.